goni
Anėtarėsuar: 12.03.2006 Postime: 38 Vendi: Germany
|
Shkruar me: 10.12.2007 02:14 Titulli: Uizner: Marrėveshja me bisedime pėr Kosovėn ishte e pamundur |
|
|
Uizner: Marrėveshja me bisedime pėr Kosovėn ishte e pamundur
08.12.2007
Nė njė intervistė ekskluzive pėr Zėrin e Amerikės, i dėrguari amerikan nė Treshen Ndėrkombėtare Frank Uizner tha se u shqyrtua ēdo alternativė e arėsyeshme dhe mes palėve nuk ka marrėveshje...
Diplomati Frank Uizner, i cili foli me telefon nga Nju Jorku nė cilėsinė e anėtarit amerikan tė Treshes, tha se hapi tjetėr, do tė jenė diskutimet nė Kėshillin e Sigurimit dhe njė periudhė gjatė sė cilės qeveritė e vendeve sovrane do tė reflektojnė pėr kėtė ēėshtje. Plani Ahtisari, tha ambasadori, nuk ka qenė pėr asnjė moment jashtė tryezės gjatė periudhės sė negociatave.
Zėri i Amerikės: Zoti Ambasador, ēfarė thuhet nė thelb nė raportin qė ju i dorėzuat Sekretarit tė Pėrgjithshėm tė Kombeve tė Bashkuara Ban Ki-Moon?
Amb. Frank Wisner: Jam i sigurt qė Sekretari i Pėrgjithshėm do ta lexojė raportin dhe unė nuk dua tė flas paraprakisht, pasi ai do tė nxjerrė pėrfundimet e veta, por nė thelb, nė raportin e treshes thuhet se ne punuam intensivisht pėr 120 ditė, duke shqyrtuar ēdo zgjidhje tė mundshme dhe se ishte e pamundur tė gjendeshin pika takimi mes Beogradit dhe Prishtinės, megjithėse ne siē shprehemi nė raport nuk lamė gur pa luajtur. Ne patėm njė bashkėpunim jashtėzakonisht tė mirė nga tė dyja palėt. Tė dyja palėt paraqitėn nė tryezė pozicionet e tyre dhe dėgjuan idetė tona, por fatkeqėsisht nuk pati pika bashkimi. Njėkohėsisht tė dyja palėt pranuan idenė tonė se dhuna dhe kėrcėnimet duhen shmangur jo vetėm gjatė negociatave, por edhe tani qė ato kanė mbaruar dhe ne shpresojmė shumė qė kėto premtime tė respektohen.
Zėri i Amerikės: A ėshtė shterruar plotėsisht mundėsia pėr njė zgjidhje diplomatike mes palėve?
Amb. Frank Wisner: Unė besoj se ne kemi shqyrtuar ēdo alternativė dhe ēdo rezultat tė arsyeshėm. Nuk ka marrėveshje mes palėve, kėshtuqė unė personalisht mund tė arrij nė pėrfundimin e vetėm se nuk mbetet mė asgjė pėr tu bėrė pėrsa i takon njė zgjidhjeje pėrmes negociatash, sepse palėt thjesht nuk janė tė gatshme tė bien dakord pėr ndonjė zgjidhje tė mundshme.
Zėri i Amerikės: Rusėt kanė kėrkuar bisedime tė mėtejshme. A ėshtė kjo njė alternativė?
Amb. Frank Wisner: Nuk jam i befasuar nga kjo por unė mund tė shpreh vetėm pikėpamjen time qė ne kemi shqyrtuar ēėshtjen nga tė gjitha anėt dhe nuk ka hapėrirė pėr asnjė marrėveshje.
Zėri i Amerikės: Cili do tė jetė hapi tjetėr?
Amb. Frank Wisner: Hapi i mėtejshėm ėshtė qė Sekretari i Pėrgjithshėm tė lexojė raportin dhe pastaj do tė ketė njė diskutim nė Kėshillin e Sigurimit dhe mė pas qeveritė e veēanta do tė pėrcaktojnė qėndrimet e tyre. Jam i sigurt qė qeveritė do tė duan pak kohė pėr tė reflektuar, kėshtuqė ajo qė mund tė them nga ana ime ėshtė se ne e kemi bėrė punėn tonė, bėmė njė punė tė mirė, patėm bashkėpunim tė plotė nga tė dyja palėt, por nuk ka zgjidhje pėrmes negociatash.
Zėri i Amerikės: Si do tė anashkalohej Rezoluta 1244 e Kėshillit tė Sigurimit pėr tė vendosur nė Kosovė njė mision tė Bashkimit Evropian?
Amb. Frank Wisner: Kėtė pyetje mė mirė tė ma bėni kur ti mbarojė afati treshes. Treshja i zhvilloi negociatat duke pasur parasysh nė ēdo moment parimet e rezolutės 1244 dhe parimet udhėheqėse tė Kontaktit tė Grupit. Ato pėrbėnin bazėn e punės sonė dhe nuk besoj se ka njeri qė tė dojė tė dalė jashtė 1244-ės nė hapat qė do tė merren nė tė ardhmen.
Zėri i Amerikės: Pra problemi ėshtė se si tė gjendet njė bazė ligjore pėr kėtė mandat?
Amb. Frank Wisner: Kjo ėshtė njė pyetje qė i kapėrcen pėrgjegjėsitė e mia si negociator amerikan dhe si anėtar i treshes.
Zėri i Amerikės: Mendoni se plani Ahtisaari ėshtė kthyer pėrsėri nė lojė?
Amb. Frank Wisner: Pėrspėri kjo ėshtė njė pyetje qė i duhet bėrė secilės qeveri, por unė do tė thoja qė nuk kishte dalė ndonjėherė jashtė loje. Gjatė procesit tė negociatave tė treshes, pala serbe e kishte hedhur poshtė, pala kosovare e kishte pranuar propozimin Ahtisaari, i cili ėshtė nė tryezė dhe pėrbėn njė rrugė tė qartė pėrpara.
Zėri i Amerikės: Zoti Ambasador, a shihni njė sens urgjence pėr njė zgjidhje nė Kosovė? A ekziston rreziku pėr dhunė apo mendoni se kėto janė ekzagjerime?
Amb. Frank Wisner: Unė kam besuar gjithnjė dhe e kam shprehur vazhdimisht nė ēdo forum qė kam marrė pjesė gjatė kėtyre viteve me negociata, qė status-quo-ja nuk mund tė vazhdojė. Statusi pėrfundimtar pėr Kosovėn duhet tė pėrcaktohet. _________________ Kenaqesia me e madhe dhe me fisnike qe kemi ne ne kete bote eshte te zbulojme te vertetat e reja dhe pastaj t“i trondisim paragjykimet. |
|